Healthy Habits


 

Hoe nuttig is calorieën tellen?




Veel mensen zijn heel erg gefocust op afvallen en op hoe ze er van buiten uitzien. Velen beginnen dan met calorieën tellen om te zorgen dat ze minder calorieën eten dan dat ze verbranden, om zo af te vallen. Maar hoe goed werkt dit en is het calorieën tellen zelf niet een groot probleem? In dit artikel leg ik je er meer over uit.

Neem bijvoorbeeld je lever, een belangrijk orgaan dat je helpt bij de vertering van voedsel en bij het ontgiftingsproces. Je lever heeft ook brandstof nodig, zoals verschillende vitamine en mineralen. Zonder dat je lever deze voedingsstoffen krijgt, kan het zijn werk ook niet goed doen. Dit kan ervoor zorgen dat het minder goed in staat is om gal aan te maken waardoor je voeding minder goed verteerd wordt (gal zorgt voor de vetvertering). Onverteerde etensresten komen dan in je darmen en dit kan onder andere zorgen voor gasvorming, opgeblazen buik, of vermoeidheid.

Calorieën tellen? Is dat nou de oplossing? Als je enige doel is om af te vallen, dan misschien wel. Als je meer calorieën verbandt dan dat je er eet, zul je afvallen. Echter is niet elke calorie hetzelfde en dient voeding voor veel meer dan simpelweg energie leveren door middel van eten. Stel je ontbijt met een boterham met pindakaas, luncht met twee boterhammen met jam en vervolgens eet je 's avonds een pasta carbonara. Je hebt minder calorieën gegeten dan dat je er verbrand hebt. Wat een goede dag! Of niet? Want wat doet dit verder in je lichaam?

Heb je je wel eens afgevraagd hoe je lichaam werkt? Hoe je lichaam 24/7 voor je aan het werk is? Hoe de boterham die jij eet fijngekauwd wordt en vervolgens wordt afgebroken in je lichaam en hoe bepaalde delen dan worden gebruikt voor energie, en andere niet bruikbare delen weer uit je lichaam worden gespoeld? Is dit niet enorm fascinerend?! Je lichaam is continu, op elk moment van de dag, zelfs als je slaapt, voor je aan het werk om te zorgen dat jij goed functioneert. Dit kan het echter niet alleen. Een auto kan ook niet rijden zonder dat je er brandstof in gooit en als je er de verkeerde brandstof in gooit krijgt het ook allerlei problemen. Dit geldt hetzelfde voor je lichaam.

Gooi jij de verkeerde brandstof in je lichaam, dus veel koekjes, chips en suiker, dan is de kans groot dat je allerlei (vage) klachten krijgt zoals vermoeidheid, buikpijn, slechte stoelgang, slechte huid, snel geïrriteerd, slecht helende wonden, en zelfs diabetes, grotere kans op hart- en vaaktziekten.

Neem bijvoorbeeld je lever, een belangrijk orgaan dat je helpt bij de vertering van voedsel en bij het ontgiftingsproces. Je lever heeft ook brandstof nodig, zoals verschillende vitaminen en mineralen. Zonder dat je lever deze voedingsstoffen krijgt, kan het zijn werk ook niet goed doen. Dit kan ervoor zorgen dat het minder goed in staat is om gal aan te maken waardoor je voeding minder goed verteerd wordt (gal zorgt voor de vetvertering). Onverteerde etensresten komen dan in je darmen en dit kan onder andere zorgen voor gasvorming, opgeblazen buik, of vermoeidheid.

Daarnaast is de ene calorie de andere niet.  Een calorie van een roze koek zal zorgen voor een enorme piek in je bloedsuikerspiegel, vervorgd door een enorme daling waardoor je kort erna een flinke dip zal krijgen. Je lichaam maakt ook in een korte tijd enorm veel insuline aan om de hoeveelheid suiker aan te kunnen. Dit kan uiteindelijk leiden tot insulineresistentie dat weer kan leiden tot diabetes. Een calorie van bijvoorbeeld een handje walnoten zorgt daarentegen niet voor de enorme stijding in je bloedsuikerspiegel. Bovendien bevat het veel essentiele voedingsstoffen zoals omega 3 vetzuren die erg belangrijk zijn voor bijvoorbeeld je geheugen en concentratie. Door de geleidelijke bloedsuikerspiegelstijging van de walnoten zal je langer verzadigd zijn en is de kans dus ook kleiner dat je weer sneller honger hebt en gaat eten. Een win- win situatie dus.

Behalve dat calorieën tellen ons inzicht geeft in voedingswaarden van bepaalde producten (op een hele basale manier) denk ik dat we ons niet moeten blindstaren op het aantal calorieën. Tegenwoordig zijn veel mensen zo gefixeerd op het getal op de weegschaal en op het aantal calorieën dat er in een bepaald product zit, dat ze vergeten te kijken naar hetgeen dat écht belangrijk is: je algehele fysieke en mentale gezondheid. Willen we niet allemaal gelukkig zijn? Lekker in ons vel zitten? Fit zijn en veel energie hebben? Goede focus hebben? Minder stress of beter kunnen omgaan met stress?  En het mooie is dat wanneer dit je focus is, en je met die instelling gezonder gaat leven, gewichtsverlies automatisch plaats zal vinden (mits dit nodig is voor je gezondheid natuurlijk).

Mijn tip: Staar je niet blind op het aantal calorieën maar geef je lichaam wat het nodig heeft en dat zijn zoveel mogelijk nutriënten. Je zult al snel merken wat dit met je lichaam doet en dan volgt het getal op de weegschaal vanzelf!