Healthy Habits

Is zuivel gezond?


Een vraag die vaak voorkomt is of zuivel nu gezond is of niet. In dit artikel vertel ik je of zuivel gezond is, of je het beste magere of volle producten kunt nemen en waar je op moet letten bij het kopen van zuivel.

Van nature dronk de oermens geen melk. Een wilde koe liet zich immers niet melken. Tegelijkertijd zijn we genetisch nog hetzelfde als toen. Ons lichaam is niet of nauwelijks veranderd terwijl de wereld in een razend tempo is veranderd. Denk maar eens aan tachtig jaar geleden. Hoe anders zag alles er toen uit? Vanuit vroeger zijn we het dus niet gewend om melk te consumeren. Er wordt ook vaak geconstateerd dat het grootste gedeelte van de mensen lactoseintolerant is en dus geen zuivel kan verdragen. Je zou dus denken dat het beter is om zuivel te vermijden als je dit zo hoort. Toch zitten er van nature veel goede bacteriën in zuivel die zorgen voor een gezonde darmflora. Die goede bacteriën willen we juist hebben! Daarnaast bevat zuivel veel B12, jodium en calcium wat uiteraard gezondheidsbevorderend is. Wellicht maakt dit het alleen nog maar verwarrender want is het nu wel of niet goed? Laat me je het heel duidelijk uitleggen.

Er is een groot verschil tussen de pure rauwe zuivel en de zuivel die je in de supermarkt kan kopen. Zuivel dat in de supermarkt ligt komt van melk dat is gepasteuriseerd of bewerkt. Dat wil zeggen dat het verhit wordt waardoor alle goede bacteriën vernietigd worden en ook lactase wordt daardoor verwijderd. Lactase is het enzym dat ervoor zorgt dat lactose, een suiker dat in melkproducten voorkomt, afgebroken wordt. Zonder lactase kan lactose dus niet worden afgebroken en dat kan voor klachten zorgen. Vaak is een afwezigheid of een tekort aan lactase de oorzaak dat veel mensen zuivelproducten niet goed kunnen verdragen. Zelf kan je dit enzym ook aanmaken maar de productie ervan wordt steeds minder naarmate je ouder wordt. Daarom is het dus wel zo handig dat als je zuivel eet, je ook gelijk het enzym binnenkrijgt dat deze zuivel afbreekt.

Rauwe zuivel is niet verhit en bevat wel nog het enzym dat lactose afbreekt. Daardoor kunnen de meeste mensen die normaal moeite hebben met het verdragen van zuivel, dit prima eten. Daarnaast zijn alle bacteriën in de melk nog intact en ook de vitamine en mineralen blijven behouden in rauwe zuivel. Verder is het erg belangrijk van wat voor koe de melk komt. Is het een koe die heel het jaar door binnen staat, antibiotica krijgt, en gevoed wordt met graan in plaats van gras? Dan zou ik het laten staan. Maar is het een koe die vrij kan grazen, geen antibiotica krijgt en gras eet zoals het hoort? Dan zou dit een veel betere optie zijn.

 

Rauwe zuivel is niet verhit en bevat wel nog het enzym dat lactose afbreekt. Daardoor kunnen de meeste mensen die normaal moeite hebben met het verdragen van zuivel, dit prima eten. Daarnaast zijn alle bacteriën in de melk nog intact en ook de vitamine en mineralen blijven behouden in rauwe zuivel. Verder is het erg belangrijk van wat voor koe de melk komt. Is het een koe die heel het jaar door binnen staat, antibiotica krijgt, en gevoed wordt met graan in plaats van gras? Dan zou ik het laten staan. Maar is het een koe die vrij kan grazen, geen antibiotica krijgt en gras eet zoals het hoort? Dan zou dit een veel betere optie zijn. 

 

Een argument van velen om geen rauwe zuivel te consumeren is omdat het vatbaarder is voor ziektes. Gelukkig is hier een oplossing voor. Door de melk te fermenteren ontstaat er een pH waarde waarbij ziektes niet kunnen overleven maar de goede bacteriën wel!
Kortom, zuivel biedt veel gezondheidsvoordelen mits je de juiste zuivel koopt. Waar moet je op letten?

  • Ga voor rauwe melk en niet voor gepasteuriseerde. Vaak kan je dit bij een lokale boer of biologische winkel kopen.
  • Zorg ervoor dat de koeien waarvan de melk komt vrij rond kunnen lopen, grasgevoerd zijn en vrij zijn van antibiotica en andere rommel.
  • Kies bij voorkeur voor gefermenteerde rauwe zuivel.