Paksoi-roerbak met zalm & geroosterde zoete aardappel
Een heerlijke combi van zachte zalm, knapperige paksoi en zoete aardappel. Perfect om jezelf (en je lichaam) een gezonde boost te geven.
Ingrediënten
-
5 kleine zoete aardappelen (in blokjes, ca. 600–700 g totaal)
-
3 middelgrote zalmfilets (ca. 300–350 g totaal)
-
1 paksoi (stelen en blad apart gesneden)
-
2 wortels (in dunne reepjes/julienne)
-
1 bosui (witte/lichtgroene deel meegebakken, donkergroene uiteinden bewaren als topping)
-
1 handje cherrytomaatjes (gehalveerd)
-
2 el olijfolie (1 el voor groenten, 1 el voor zalm)
-
1 el kokosaminos
-
1 snuf zout & peper
-
1 takje tijm of rozemarijn (bij de zalm in de pan)
-
Verse kruiden: wilde oregano en peterselie (fijngehakt)
-
½ limoen (sap)
Optioneel: eetbare bloemen als topping (bijv. Oost-Indische kers, viooltjes)
Bereiding
Verwarm de oven op 200 °C hete lucht. Snijd de zoete aardappelen in blokjes (±2 cm), dep droog. Meng met 1 el olijfolie, wat paprikapoeder, zout en eventueel rozemarijn. Spreid uit over een bakplaat en rooster 25–30 minuten, halverwege omscheppen.
Zalm bakken: verhit 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de zalm op de huidkant (indien aanwezig) en bak 3–4 min. Draai om en bak nog 2–3 min. met een takje tijm of rozemarijn in de pan. Breng op smaak met een snuf zout & peper, zet apart.
Groenten wokken: verhit een wokpan of diepe koekenpan. Bak de wortelreepjes, paksoi-stelen en het witte/lichtgroene deel van de bosui 2–3 minuten met de geraspte gember. Voeg kokosaminos en een kneep limoensap toe.
Voeg cherrytomaatjes en paksoi-blad toe en laat nog 1 minuut slinken.
Schep de geroosterde zoete aardappelblokjes door de groenten. Leg de zalm erop of ernaast. Strooi er wilde oregano en peterselie overheen.
Topping: garneer met de donkergroene uiteinden van de bosui. Maak het extra feestelijk met eetbare bloemen als topping.




